Over Bas

Bas Westerweel (54), een actieve en creatieve man. En toen, in september 2017, stopte zijn hart. Op een donderdagavond zakte hij in elkaar op het voetbalveld.

Geen herinnering

“Ik weet nog dat ik naar mijn zoon zwaaide, dat ik mijn voetbalspullen uit de auto pakte. Ik heb, is me later verteld, nog meegevoetbald, maar daar kan ik me niks van herinneren. Mijn harde schijf is uitgegaan. Ik ben echt dood gegaan daar op het veld, maar ik ben gereanimeerd.

“Mijn leven is gered door mensen die wisten wat ze moesten doen. Een aantal mannen die verderop aan het voetballen was, wist hoe ze me moesten reanimeren. Ze hebben de AED die de club net had aangeschaft gebruikt en 112 gebeld. Door hen kwam ik op tijd in het ziekenhuis waar ik geopereerd ben en waar er vijf bypasses zijn gemaakt.”

BypassBas

Nu noemt hij zich BypassBas, een vrolijke naam die een hele serieuze lading dekt. “Ik ben er nog door mijn redders. Ik ben ze eeuwig dankbaar en ik niet alleen. Doodgaan is eigenlijk heel eenvoudig: je valt om en je bent dood. Toen ik weer bij kwam waren mijn kinderen daar en dat besef, die overdaad aan liefde en warmte. Daar leef ik voor.”

Bas richt zich nu op de percentages. 23 procent van de mensen die in Nederland een hartstilstand krijgt, overleeft het. Twee procent van de Nederlanders heeft een reanimatie- of EHBO-cursus gevolgd. “Je weet niet wie er wanneer een hartstilstand krijgt. Maar we kunnen allemaal zo goed mogelijk voorbereid zijn. Die macht hebben we. Door reanimatie- of EHBO-cursussen te volgen en door AED’s aan te schaffen.”

Bas is er nog, dankzij mensen die wisten wat ze moesten doen. Hij volgt nog steeds zijn eigen pad, en dat pad is duidelijk: hij gaat die percentages omhoog krijgen.

Bas is bekend geworden door zijn aanstekelijke enthousiasme. Hij presenteerde Toppop, Klokhuis en een dozijn andere tv-programma’s vanaf de jaren ‘80. Hij speelde in de musical Mamma Mia, presenteerde Koffietijd en werkte veel voor de radio. Hij volgde zijn eigen pad, bleek erg goed in creatief meedenken en was mede-eigenaar van kinder-en jongerencommunicatiebureau Keesie. Hij werd creatief directeur van Dierenpark Amersfoort. Hij werd vader van vier kinderen. Hij werd partner bij Knyfe Ealdormann.

Nieuws Hart voor iedereen